015. Wat een mini workshop over de structuurjunkie met opruimen te maken heeft

foto van Unsplash

Misschien heb je wel eens van haar gehoord: Cynthia Schultz. Gisteren was ik bij de mini workshop Structuurjunkie in het Cultuurcafé van boekhandel van der MEER in Noordwijk. De workshop werd gegeven door Nadine Mussert (eigenaresse van de boekhandel en boekverkoper van het jaar) en Janneke Nijboer (predikant). Als professioneel organizer ben ik natuurlijk geïnteresseerd in dergelijke workshops, en al helemaal als die in boekhandels plaatsvinden. Ook was ik als toch wel nuchtere niet-gelovige benieuwd naar de spirituele toevoeging van Janneke, maar het uitgangspunt van structuur aan je leven was wat ‘t hem deed bij de keuze voor deze workshop.

‘De keuze voor deze workshop’: daar zit al een kern van de workshop in besloten. Want hoe kan het komen dat je geen structuur in je dag hebt? Omdat je zoveel moet. Van jezelf en van anderen. En dat kan weer komen doordat je overal ja op zegt. Dat is één van de valkuilen (naast bijvoorbeeld niet goed/te weinig slapen en geen vast moment hebben voor het checken van je e-mail) waar ik mezelf ook wel in herken. Ik zeg ja tegen mijn idee van een Etsy shop, die mij weinig oplevert, maar ik vind het idee zo leuk. Ik zeg ja tegen het verzoek van leuke mensen om een gastblog te schrijven voor hun duurzaam interieurblog, graag af rond half februari, terwijl ik voor mijn eigen website de afgelopen tijd al nauwelijks aan schrijven toekwam. Maar ik vind het zo leuk!

In mijn geval zeg ik ook wel nee, maar dat is in gevallen dat ik beter ja kan zeggen. Bijvoorbeeld tegen de wekker in de ochtend, of tegen licht uit en gaan slapen en dus stoppen met lezen in de avond. Misschien kan ik de structuur van dit ja en nee zeggen in de komende week eens proberen om te wisselen. Dat was een tip van Nadine gisteren: probeer datgene wat je eigenlijk wilt gewoon eens een week. Dat is overzichtelijk en te doen. Probeer dus eens een week wel vroeg op te staan, zodat je in alle rust je dag kan beginnen in plaats van meteen al achter de feiten aan te lopen en dan moet je dag nog beginnen… Kortom: maak (realistische) keuzes in wat je wel en niet doet en wilt. Zo wilde ik graag naar deze workshop, ook al wist ik dat ik dan misschien laat thuis zou zijn.

In dit kader had Janneke een paar inspirerende tips en uitspraken.
De eerste is, en die viel eigenlijk weer samen met een uitgangspunt van de structuurjunkie, dat ze in het klooster vaste tijdblokken hebben voor alles. Er gaat een bel zodra het tijd is voor de volgende taak en dan stop je dus met je eerdere taak. Dit is een heel ander uitgangspunt dan dat je klaar bent als je taak af is. Het heeft te maken zowel met de kunst van het beginnen als met de kunst van het ophouden. Ik vind dit een interessante gedachte, die ik de komende tijd zeker eens ga uitproberen.
De tweede tip is dat je misschien wel dingen kan willen, maar dat je ook rekening moet houden met wie je zelf bent (dit klinkt zo simpel en logisch, maar hoe vaak doe jij dat? Ik te weinig). De derde is dat als je graag op tijd wilt slapen, omdat je op tijd wilt opstaan: begin dan ‘gewoon’ eens met dat op tijd opstaan. Sta op zodra die bel gaat.

En zo kom ik na mijn belofte uit de titel uit bij het opruimen. Ben jij nou eenmaal niet zo iemand die keurig alles opruimt na gebruik. Die lekker gaat Netflixen na het eten in plaats van de keuken opruimen. Die spullen blijft kopen en bewaren in plaats van dat begeerde wonen als een minimalist. Die van plan is op te ruimen als een Kondo in plaats van te bewaren als een verzamelaar? Word een structuurjunkie junior en start met accepteren en rekening houden met wie je zelf bent. Maak de keuze voor opruimen als je daar wel energie voor hebt; zet een wekker en stop weer met opruimen als die wekker gaat. Misschien zit je wel in een opruimflow en ga je lekker door met opruimen. Misschien ook niet, maar dan heb je in ieder geval even een paar minuten de boel bijgehouden én loop je niet achter op je dagplanning omdat je toch te lang bent doorgegaan. En dat moet toch een lekker en gestructureerd gevoel geven, of niet soms 😉

Wil jij ook

in je mailbox?