012. Boeken – hoe wíl je ervan af?

twee mooie boeken op een design tafeltje

...naar ruimte en aandacht voor je favoriete boeken.

op bed met allerlei boeken en tijdschriften om je heen
Van veel boeken…

Vandaag was ik bij een kennis. Al sinds ik hem ken (en dat is lang), is hij gek op boeken. En dan vooral op informatieve boeken over heel uiteenlopende onderwerpen. Zijn boekenkast was zijn grootste heiligdom. En ja, wás. Want: hij is geïnteresseerd in het minimalisme, in het essentialisme, in het leven met dat wat genoeg is voor je. In dingen die niet belangrijk zijn wegdoen, zodat je alle oog hebt voor het wezenlijke, voor dat waar je van gaat (glim)lachen. Zodat je meer ruimte hebt, zowel letterlijk als figuurlijk.

Eerder mocht ik in zijn interieur al een beetje aan de gang gaan; eettafel en salontafel kleiner, vensterbank leger, wel weer meer planten en kussens… Ik deed niets wat hij niet wilde en ik leerde hem daarbij anders te denken. Ik stelde voor en hij maakte de keuzes. Maar de boekenkast raakte ik niet aan.

Vandaag zat ik aan de koffie bij hem. Ik wist al dat hij een enthousiaste en doorpakkende leerling was. Maar ik had nooit gedacht dat hij zijn grootste heiligdom zou offeren, en toch bleek dat het geval te zijn. Zijn boekenkast is verplaatst naar de studeerkamer en pronkt nu door een kwantitatief minimalistische inhoud. De plek in huis waar zijn boekenkast stond, is nog steeds zijn heiligdom, maar nu om een andere reden: Het is een gezellige hoek in zijn woonkamer geworden, waar (nog) meer inhoudelijke gesprekken dan eerst met zijn gasten ontstaan. Ook mediteert hij er graag.

Waarom jij nu ook je boeken wilt wegdoen? Misschien herken je het volgende wel.

Boeken heb je óf al gelezen en lees je niet meer. Je hebt ze gekregen en hebt ze niet gelezen en dat ga je ook niet meer doen. Of je wilt ze lezen, maar komt er niet aan toe (en elke keer dat je zo’n boek ziet, voel je dat ergens. Dat schuldgevoel. Dat gemis aan tijd. Dat gevoel dat je er nog iets mee móet). Waardoor je stress ervaart.

Het grote voordeel van rigoureus je boeken opruimen is dat je dat allemaal niet meer hebt. Je voelt je relaxter, je hebt meer ruimte in je woonkamer, je hebt een opgeruimder hoofd. Kortom het draagt enorm bij aan je geluksgevoel en geeft je zowel letterlijk als figuurlijk meer ruimte. Heerlijk!

Krijg jij er ook al zin in? Dan hierbij een paar eerste tips om van je boeken af te komen: breng ze naar de kringloop of verkoop ze. Bijvoorbeeld via Marktplaats of via Boekwinkeltjes. Irene Interieur staat er ook op, dus wie weet heb ik nog wat mooie boeken voor je te koop voor weinig! Hoewel dat is natuurlijk nu juist niet de bedoeling 😉

twee mooie boeken op een design tafeltje
…naar ruimte en aandacht voor je favoriete boeken.

Wil jij ook

in je mailbox?