005. Kerst minimaal MAXIMAAL – week 47

 

Kerst draait vaak om meer, meer, meer.

Je wilt het anders, maar hoe?

Volg de komende vijf weken mijn briefwisseling met Suzy Snowflake*.

 

Warme wintergroet van ons!

 

*Suzy is in love with Christmas 

(een alter ego van Mary-Ann Wout, who loves a cute revolt).

 

 

“Lieve Irene,

 

Hoe vier je maximaal Kerst met een minimal lifestyle? Een interessante vraag vind ik. Zeker omdat voor mij Kerst in ieder geval drie maanden van het jaar beslaat. En dan is deze berekening nog aan de zuinige kant 😉. Ik leef graag in Kersttijd. Voor mij is dat troostrijk. Met een druk op de knop kan ik er heen. Noem het vrolijk escapisme. Mijn oren, ogen en neus zijn dan extra scherp afgesteld en pakken alles wat ze pakken kunnen in Winter Wonderland. Het kost weinig en je hebt er weinig spullen voor nodig: een warme droge plek, een kaars, een goede playlist, een brandertje met wat olie en eventueel een mini kersttafereeltje.

 

Vanaf eind september begin ik te luisteren naar muziek die in mijn jeugd ook vanaf oktober in Venezuela en op Aruba gedraaid werd. Ik kan wonen in die muziek. Het is één van de warmste en prettigst zittende vesten die ik ken. Celia Cruz en Sonora Matancera, Nancy Ramos, Billos Caracas Boys, Un solo Pueblo (Maria dale paleta..), Las gaitas de Joselo, Doble R SSS. Maar ook veel Amerikaanse crooners.

 

In een volgende brief meer over deze muziek. Ik wil je nog graag twee dingen vertellen in deze brief. Wist je dat ik een tijdje heb overwogen om me als Hibernal consultant in de markt te zetten? Je kunt bij Mary-Ann terecht voor al je sfeeradviezen en product(ies)/(en) voor de Wintertijd. Eigenlijk nog best wel een goed idee. Ik eindig mijn eerste brief aan jou met dit voorstel:

 

Ik vind kledingruilparty’s altijd awkward, moet je weten. Omdat niemand mijn maat heeft op één of andere manier. Laten we eens een one size fits all ruilparty organiseren. Voor Kerstversiering!

 

Een warme wintergroet,

Suzy Snowflake 

 

 

 

 

“Lieve Suzy,

 

Volgens mij heb jij helemaal door hoe je maximaal Kerst kan vieren ‘ondanks’ een minimale lifestyle. Zoals je concludeert heb je daar immers weinig voor nodig; het gaat om de sfeer! En die is uitstekend te creëren met alles wat jij noemt. Wat mij betreft hoort daar dan nog één of meer dierbare bij (desnoods je hond of kat met speciaal rendier-voer) (ah nee zielig!).

 

Om nog even door te gaan op de kerstgeur: jouw tip voor een brandertje met wat olie heb ik meteen opgevolgd. In een mini emaille pannetje dat ik nog had, deed ik wat water en sinaasappelolie. Een theelicht vond ik bij de kringloop. Uit mijn kruidenkastje voegde ik kaneelstokjes, kardemom en steranijs toe. Ruikt overheerlijk en sfeervol! En door het water dat verdampt is het ook nog eens goed voor de luchtvochtigheid, die in de winterperiode altijd lager is. Daar zijn je huid en planten ook weer blij mee.   

 

Daarbij kijk ik enórm uit naar de op bestelling gemaakte kerstkrans met o.a. geurende eucalyptus en dennentakken, die eind november wordt bezorgd. Zijn kransen soms een beetje truttig, dat is deze totaal niet. Kijk maar eens op de site van de makers: Blomsterkrans. Een knijphoudertje met kaarsje erin en mijn kersttafereeltje is af!

 

Tot slot nog even over jouw idee voor de ‘one size fits all kerstversiering ruilparty’: ik vind het een super plan! Ik heb zowaar nog wat kerstballen over, maar die gaan we waarschijnlijk bij mijn oma in de boom hangen. Nu alleen datum en locatie nog; is het niet zo dat jij tegenwoordig de perfecte woonkamer hebt om mensen in te ontvangen?

 

Liefs van Irene

 

PS Heb jij -als Hibernal consultant- nog tips voor me? Dan kom ik er misschien meteen achter wat het met Kerst te maken heeft?”

 

 

Wil jij ook

in je mailbox?