Welke papieren documenten moet je fysiek bewaren + checklist

man schrijft iets op papier

Je hebt je besluit genomen: je gaat over op een volledig digitale thuis administratie om minimalistischer te kunnen leven. Je verzamelt al je papieren, gooit weg wat al meer dan 7 jaar oud is en wat je ook wel online kan vinden (zoals handleidingen) gaat de papierbak in. De vraag rijst dan of je álles digitaal mag bewaren voor je administratie, of dat er documenten zijn die je (ook) fysiek moet bewaren. Het korte antwoord: ja dat mag, maar beter van niet. Dus eigenlijk: nee, dat mag niet 😉

Lees verder voor een kort hoe en wat van een digitale thuisadministratie.

Wie zien graag dat je administratie fysiek bewaart?

Dat zijn de Belastingdienst en de rechter.

De Belastingdienst wil dit echter vooral als je een voor hun te controleren administratie hebt, zoals wanneer je een eigen onderneming hebt. In dat geval gaat het dus niet om een thuis administratie en valt de Belastingdienst dus weer af. Wil je toch meer weten, klik dan door naar de site van de Belastingdienst.

De rechter dan. Kort gezegd kan je het beste alle fysieke documenten, die als bewijs zouden kunnen dienen, fysiek bewaren. Denk dan aan een hypotheekakte, een arbeidsovereenkomst, een diploma of een ander document waarop originele handtekeningen zijn gezet (behalve dan de tekening van je kind). Ook een document met een watermerk raad ik aan fysiek te bewaren (dit watermerk scan je immers niet mee).

Een voorbeeld om het te verduidelijken.

Laat ik een arbeidsovereenkomst nemen, maar je zou er ook hypotheekakte enz. voor kunnen lezen.

Je komt pas bij de rechter uit als je een conflict hebt, in dit geval met je werkgever. Het conflict gaat over de hoogte van je vakantiegeld. De arbeidsovereenkomst moet in dit geval duidelijkheid bieden. De arbeidsovereenkomst is een origineel fysiek document, dat door jullie beiden is ondertekend.

Jij wilt de rechter overtuigen van jouw gelijk en laat het originele fysieke document zien als bewijs. Op basis van de wet moet de rechter uitgaan van de juistheid van dit document (dwingende bewijskracht). De werkgever moet nu wel met erg sterke argumenten komen wil het de inhoud van deze arbeidsovereenkomst kunnen ontkrachten.

Stel: jij laat een scan zien van het originele fysieke document als bewijs, oftewel een digitale arbeidsovereenkomst die oorspronkelijk fysiek was. Volgens de wet is de scan toepasbaar als bewijs, maar is de rechter niet verplicht de inhoud voor waar aan te nemen. Hier is dan ruimte voor je werkgever om de inhoud van de arbeidsovereenkomst te betwisten en met een ander document aan te tonen dat jij ongelijk hebt. De rechter is vervolgens vrij in de bepaling van de bewijskracht, oftewel mag de inhoud van het andere document voor waar aannemen, bijvoorbeeld omdat hij er door jouw werkgever van is overtuigd dat jouw digitale versie een vals document is.

Kortom:  je hóeft dus niet je administratie fysiek te bewaren, maar van sommige documenten zou ik dat wel doen. Loop daarvoor als je wilt deze checklist af:

Checklist

 1. Bevat het document een overeenkomst, zoals een hypotheekakte, een vaststellingsovereenkomst, een koopakte, een hypotheekakte enz.?
 2. Bevat het document een watermerk en gáát het ook echt ergens over?
 3. Is het document fysiek ondertekend met een handtekening (ik bedoel dus niet digitaal)?

Voor al deze documenten geldt bij een ja:

Scan het document voor je eigen digitale administratie, maar bewaar het ook fysiek als mogelijk bewijsstuk.

Ik hoop dat ik zo een en ander duidelijk heb kunnen maken. In een volgend blogbericht ga ik kort in op de digitale handtekening.

Bedankt voor jullie hulp als bron voor dit artikel raadgevers en dirkzwager!

 

 

 

Boeken – hoe wíl je ervan af?

twee mooie boeken op een design tafeltje
op bed met allerlei boeken en tijdschriften om je heen
Van veel boeken…

 

Vandaag was ik bij een goede vriend. Al sinds ik hem ken, is hij gek op boeken. En dan vooral op informatieve boeken over heel uiteenlopende onderwerpen. Zijn boekenkast was zijn grootste heiligdom. En ja, wás. Want: hij is geïnteresseerd in het minimalisme, in het essentialisme, in het leven met dat wat genoeg is voor je. In dingen die niet belangrijk zijn wegdoen, zodat je alle oog hebt voor het wezenlijke, voor dat waar je van gaat (glim)lachen. Zodat je meer ruimte hebt, zowel letterlijk als figuurlijk.

 

Eerder mocht ik in zijn interieur al een beetje aan de gang gaan; eettafel en salontafel kleiner, vensterbank leger, wel weer meer planten en kussens… Ik deed niets wat hij niet wilde en ik leerde hem daarbij anders te denken. Ik stelde voor en hij maakte de keuzes. Maar de boekenkast raakte ik niet aan.

 

Vandaag zat ik aan de koffie bij hem. Ik wist al dat hij een enthousiaste en doorpakkende leerling was. Maar ik had nooit gedacht dat hij zijn grootste heiligdom zou offeren, en toch bleek dat het geval te zijn. Zijn boekenkast is verplaatst naar de studeerkamer en pronkt nu door een kwantitatief minimalistische inhoud. De plek in huis waar zijn boekenkast stond, is nog steeds zijn heiligdom, maar nu om een andere reden: Het is een gezellige hoek in zijn woonkamer geworden, waar (nog) meer inhoudelijke gesprekken dan eerst met zijn gasten ontstaan. Ook mediteert hij er graag.

 

Waarom jij nu ook je boeken wilt wegdoen? Misschien herken je het volgende wel.

Boeken heb je óf al gelezen en lees je niet meer. Je hebt ze gekregen en hebt ze niet gelezen en dat ga je ook niet meer doen. Of je wilt ze lezen, maar komt er niet aan toe (en elke keer dat je zo’n boek ziet, voel je dat ergens. Dat schuldgevoel. Dat gemis aan tijd. Dat gevoel dat je er nog iets mee móet). Waardoor je stress ervaart.

Het grote voordeel van rigoureus je boeken opruimen is dat je dat allemaal niet meer hebt. Je voelt je relaxter, je hebt meer ruimte in je woonkamer, je hebt een opgeruimder hoofd. Kortom het draagt enorm bij aan je geluksgevoel en geeft je zowel letterlijk als figuurlijk meer ruimte. Heerlijk!

 

Krijg jij er ook al zin in? Dan hierbij een paar eerste tips om van je boeken af te komen: breng ze naar de kringloop of verkoop ze. Bijvoorbeeld via Marktplaats of via Boekwinkeltjes. Irene Interieur staat er ook op, dus wie weet heb ik nog wat mooie boeken voor je te koop voor weinig! Hoewel dat is natuurlijk nu juist niet de bedoeling 😉

 

 

twee mooie boeken op een design tafeltje
…naar ruimte en aandacht voor je favoriete boeken.

 

 

Zoek je inspiratie voor geluk en woongenot? Lees dan dit!

design lampenkamp wit
‘Ruimte geeft rust.’
‘Gooi niet zoveel weg; recycle!’
‘Mijn man zegt dat ik zelf wel een kringloopwinkel kan beginnen.’
Zomaar drie quotes uit de kringloop-documentaire die rond Kerst 2017 is uitgezonden door de VPRO: Het succes van de kringloopwinkel. Ik houd ervan de wereld mooier te maken en zoals bekend begint een mooiere wereld bij jezelf. Deze documentaire is dan ook mijn #zaterdagtip van vandaag. Het succes van de kringloopwinkel is nu in de herhaling op televisie en en is online volledig terug te zien. Bekijk hier de afleveringen.
Eén aflevering heet trouwens zelfs ‘Ontspullen’, wat natuurlijk helemaal in mijn straatje is.
 
Wat een prachtige hartverwarmende serie. Ik werd er zeer door ontroerd én geïnspireerd. Mijn minimaliseerdrift van de afgelopen dagen vond dan ook zijn climax in vandaag: de serie én het kalme en zonnige weer van vandaag moedigden me aan om de al verzamelde spullen weg te brengen. Daarbij was al het plan om op deze zomaar vrije zaterdag iets te gaan dóen samen. 
Dat werd dus een uitje naar de kringloop. Met als toetje een drankje en warm afgebakken koek in het kringloop café. En dat terwijl ik normaal toch intens gelukkig word van ronddwalen tussen de prachtige design items voor thuis en koffie drinken en taart eten in geweldig ingerichte koffietentjes.
Maar: wat smaakte dat drankje goed en ook de kringloop gaf interieur-ideeën; ik miste ineens een in te richten ruimte, waarover in een later bericht meer.
 

Ontmoet nu vooral eerst de diverse mensen van de kringloop (inclusief buurman & buurman, althans soort van!), waarmee heel veel plezier!

Posterafbeelding voor de kringloop-docu van VPRO Een buitenlandse architect die in Nederland kastjes verft en beschildert - uit de kringloop-docu van VPRO Gerda uit de kringloop-docu van VPRO

Review: Opruimen voor je doodgaat – Margareta Magnusson

Boekwinkels vind ik moeilijk te weerstaan en wíl ik ook niet weerstaan 🙂 . Ik ben dol op de sfeer en in Leiden zijn meerdere mooie boekhandels waar ik graag even naar binnen loop. Het komt dan ook goed uit dat opruimen en minimaliseren een trend is, dan kan ik onder het mom van ‘bijblijven’ af en toe een mooi boek kopen!

 

Onlangs dwaalde ik door Kooyker en viel mijn oog op het enorm schattige boekje Opruimen voor je doodgaat. Het is geschreven door Margareta Magnusson, een Zweedse dame van ergens tussen de 80 en 100 jaar oud. Ook de tekeningetjes zijn van haar hand.

 

Wat ik prettig vind aan het boekje, is dat het korte en goed leesbare hoofdstukjes heeft. Zeker als je het eenmaal hebt gelezen, weet je waar je naartoe kunt bladeren op basis van de inhoudsopgave. Het is er makkelijk even bij te pakken (wat goed is als je een uitsteller bent 😉 ).

 

Verwacht geen opsomming met opruimtips onderverdeeld in hoofdstukken. Onderweg lees je namelijk ook veel persoonlijke verhalen van de schrijfster. Ik vind dat zelf heel leuk, maar ik kan me voorstellen dat je daar niet naar op zoek bent.

 

Wat ik (wel) erg goed vind aan het boekje is de algemene boodschap dat je anderen niet met jouw spullen wilt opzadelen. Jouw spullen zijn voor anderen namelijk vaak troep. En je wilt jouw geliefden zeker in deze drukke tijden daarmee toch niet opzadelen? En dat terwijl je jouw spullen ook zelf al had kunnen opruimen voor je doodgaat? Overigens is ze hierin meer praktisch dan belerend van toon. Het motiveert!

 

Even simpel als geniaal vind ik verder haar oplossing voor het bewaren van privé-spullen. En ze heeft zeker meer goed bruikbare tips.

 

Je weet natuurlijk nooit wanneer je doodgaat. Margareta adviseert rond je 65e te beginnen met opruimen, zodat je dat in je eigen (tragere) tempo kunt gaan doen. Ik adviseer dit boekje binnenkort te lezen en er dan gauw alvast mee te beginnen, met dat döstädning.

 

Uitgeverij: De Bezige Bij

Prijs: €14,99

Beschikbaar als e-book: ja

 

 

Kerst minimaal MAXIMAAL – week 51

 

Kerst draait vaak om meer, meer, meer.

Je wilt het anders, maar hoe?

Volg in de weken 47 t.m. 51 mijn briefwisseling met Suzy Snowflake*.

 

Warme wintergroet van ons!

 

*Suzy is in love with Christmas 

(een alter ego van Mary-Ann Wout, who loves a cute revolt).

 

 

“Lieve Irene,

 

Can you believe it? Alweer mijn laatste brief voor de Kerst aan jou. Het was een waar genoegen om met jou te pennen. Dank je wel. Ik vond het ontzettend leuk en leerzaam! Ook bedankt voor je complimenten voor mijn digihuis. Een shout-out naar Kees de Bouwer die dit mogelijk heeft gemaakt. Move over Bob 😉!

 

Jouw kersttraditie klinkt goed: warm en ontspannen! Ik wens veel mensen jouw Minimalist module toe als cadeau voor/in 2018.  Om het jaar met minder ballast te beginnen. Lichter, opgeruimd en fris. En ik heb me uiteraard ingeschreven voor jouw blogupdates.

 

Een goed vegetarisch recept dat stressvrij en overheerlijk is. In deze tijden geen sinecure voor Suzy 😊. Hoe kom je gezond etend en stressvrij deze dagen door? Schier onmogelijk. Ik jongleer me suf. Balletje, balletje, stressballen of moet ik zeggen anti-stressballen, kerstballen, ‘Heb je ballen? Kom ze ruilen!’ Nee, dat was de slogan voor volgend jaar LOL.

 

Alle gekheid op een stokje. Ik vind de bal een mooie vorm. Een ring is rond en heeft geen einde. Maar een bal is vol en niet hol. Rond, vol en zacht. Ik houd ervan. Daarom een gerecht waarin de zwarte olijf, de snacktomaat en de mozzarellabolletjes een hoofdrol spelen, maar vlak het vehikel voor dit lekkers niet uit: de amazing gnocchi!

Wil je het proberen? Volg dan het volgende stappenplan:

 1. Maak of koop je favo pesto
 2. Koop verder:
  1. Een pak gnocchi
  2. Zwarte olijven
  3. Snacktomaatjes
  4. Mozzarella-bolletjes (mini)

 

 1. Kook de gnocchi en giet ze af
 2. Voeg de pesto, olijven, tomaatjes en kaasbolletjes toe
 3. Goed roeren: et voilà! Je moves gemaakt in de keuken!
 4. Kruip nu lekker op de bank met je warme maaltijd met op de achtergrond je lievelingsmuziek
 5. Sluit je ogen, haal diep adem en adem rustig uit
 6. Voel de electricity zich door je hele lijf verspreiden… Je weet dat je leeft!

 

Ik wens je hele fijne feestdagen en een warm en stralend 2018!

 

Alle goeds en tot snel voor een bakkie bij Chummy!

Suzy

 

 

 

 

“Lieve Suzy!

 

Wat zijn de weken snel gegaan en wat vond ik het leuk om met je te schrijven. Ik keek echt uit naar je brieven. Ik hoop dat we niet alleen elkaar, maar ook anderen hebben kunnen inspireren tot een minimale Kerst. Of zelfs tot een minimale start van 2018, om op die manier uiteindelijk maximaal te kunnen leven. 

 

Je recept klinkt overheerlijk en volkomen stressloos! Dan heb ik het perfecte dessert. Dat is niet alleen vegetarisch, maar zelfs ook veganistisch (als je dat zou willen).

Volg daarvoor het volgende stappenplan:

 1. Koop plantaardig bladerdeeg en plantaardige boter
 2. Zorg verder voor:
  1. kaneel
  2. suiker (dat kan van alle suikers zijn: bruine, basterd, kristal, kokospalm, enz.)
  3. een velletje bakpapier
  4. anijspoeder en vanillepoeder

 

 1. Verwarm de oven voor volgens de gebruiksaanwijzing van het bladerdeeg
 2. Smelt de boter en rol intussen het deeg uit
 3. Besmeer het deeg met de gesmolten boter
 4. Bestrooi dit royaal / naar smaak met de kaneel en de suiker
 5. Rol het deeg op en snijd in mooie gelijke plakjes
 6. Leg de plakjes op een bakplaat met het bakpapier
 7. Ca. 10-15 minuten in de oven en klaar is Kees!

 

Als je nou goed hebt opgelet, heb je gezien dat de anijs en vanille niet in dit recept zijn verwerkt. Dat klopt, want die zijn voor in de begeleidende koffie:

Vóór je de (perfect opgeklopte havermelk en) koffie in je beker giet, strooi je daar wat anijs- en vanillepoeder in; goed roeren. Glaasje water erbij serveren en je hebt wat mij betreft het perfecte stressloze winterdessert voor tijdens de kerstdagen te pakken.

 

Nogmaals dankjewel voor je post aan mij! Ik wens jou veel creativiteit en een levendig kersthuis toe voor/in 2018! En als de koffie bij Chummy te lang duurt, stuur ik misschien wel een kerstkaartje naar je digihouse. Ergens in de lente ofzo.

 

Liefs,

Irene

 

PS De eerste foto vond ik het perfecte mini-moodboard voor de Kerst: warm, natuurlijk, kruidig, eenvoudig en eventueel wat creativiteit. Dat wilde ik jou en mogelijke meelezers niet onthouden.”

 

 

[foto van Unslash – niet van het recept – daar had ik geen tijd meer voor ;-P]

 

NB Alle foto’s die ik heb gebruikt in de briefwisseling met Suzy , heb ik met veel dank gratis van Unsplash gedownload.

Kerst minimaal MAXIMAAL – week 50

 

 

Kerst draait vaak om meer, meer, meer.

Je wilt het anders, maar hoe?

Volg in de weken 47 t.m. 51 mijn briefwisseling met Suzy Snowflake*.

 

Warme wintergroet van ons!

 

*Suzy is in love with Christmas 

(een alter ego van Mary-Ann Wout, who loves a cute revolt).

 

 

“Lieve Irene,

Als je nog sneeuw kan zien: mijn digitale huis is af en it’s allowed to take a peek 😉 > www.ilovechristmas.nl
Wat een boel te gekke tips om aandacht en tijd cadeau te geven had je! Dank je wel!

 

Vandaag wil ik het met je hebben over Kerst en hooi. Kindeke Jezus lag bedekt met hooi in een kribbe. Lekker warm. Goed idee. Ik zeg maar altijd zo: zorg dat je je eigen kindeke -inner child- ook goed verzorgt. Van het hooi en de vork, weet je wel? Kerstbruggetje…

 

In mijn enthousiasme was het weer eens gebeurd. Ik baalde enorm maar wist dat het tijd was om te gaan snoeien in mijn sociale activiteiten. En zo gebeurde het dat ik je voorstelde om de ruilparty af te lasten. Balen, maar volgend jaar beter.

 

Hoe ga jij je dagen doorbrengen? Het wordt dit jaar een heel lang weekend. Welke tradities heb jij inmiddels ontwikkeld? Kijk je bepaalde film(s) of series, lees je heel veel, draag je daarbij een onesie? Wij vieren Kerstavond altijd met mijn zus en haar gezin. Lekker veel muziek, bijpraten, dollen, lekker eten en wat cadeautjes. Dit jaar is ze niet vrij met de Kerstdagen. De vrijdag voor Kerstmis eten we samen stamppot en ayaca. The best of both worlds 😉 én less is more, want Iedereen is dan moe en aan vakantie toe.

 

Mocht je naar de bioscoop gaan één van deze dagen dan is de animatiefilm Coco een aanrader. De kleine Beer en ik waren laatst tot op het bot ontroerd. Er zat ook een Frozen Kerstspecial van 20 minuten als voorfilm bij. Oh, wat was Suzy  in haar noppies!!

 

Groetjes,

Suzy 

 

 

 

 

“Lieve Suzy,

 

De échte sneeuw is (gelukkig) weer even verdwenen, maar dan nog háált die het niet bij de sneeuw van jouw digitale huisje. Wat een heerlijke sneeuw, sfeer, beelden, teksten wonen er al met je in je kersthuis! Ik ben heel benieuwd hoe je het verder gaat inrichten. Minimaal en kersthuis klinkt als een rare combi, maar ik help je graag met inrichten 😉 En ik verheug me nu al op jouw kerstpost waar je je als bezoeker voor kan aanmelden.

 

Kerst lijkt me bij uitstek de tijd om tussendoor vooral je innerlijke kindeke niet te vergeten. Dat heb jij heel goed gedaan door te snijden in je sociale activiteiten. Daar kan menigeen een voorbeeld aan nemen. Soms moet je gewoon eerst aan jezelf denken. Ik zie de volgende ruilparty vanzelf wel verschijnen in je kerstpost!

 

Mijn weekend wordt twee dagen, namelijk alleen de kerstdagen. Verder werk ik in de winkel en daar heb ik erg veel zin in, ik hoop op veel drukte en gezellige klanten! En misschien op wat eigen minimalist module klanten na de Kerst 😉

 

Onze kersttraditie is altijd één dag met de familie (wij kunnen altijd aanschuiven, want zij hebben kinderen) en één dag met de bank uitgeschoven, dekbed erbij, kat in de buurt. En een beetje lekkers erbij te kijken, lezen, eten, drinken. Deze relaxte en minimale traditie bevalt ons uitstekend: we hebben toch eigenlijk weinig nodig.

 

Jouw kerstavond klinkt als een heerlijke mix van gezelligheid, ontspanning, lol en lekkers. Als een mooie periode met je dierbaren voordat je je vakantie kan gaan vieren. Ik wens je alvast heel erg veel plezier! Heb jij misschien een goed (vegetarisch) recept voor de mensen om eens uit te proberen? Eén dat stressvrij en overheerlijk is? Ik heb er in mijn volgende brief één voor het dessert.

 

Bedankt voor je fijne aanrader! Die klinkt als een mooie opwarmer voor onze kerst. Volgende week alweer onze laatste brief! Wat gaat het snel. Maar door brieven zet je de tijd even stil. Dat is extra fijn in de decembermaand. Tot volgende week!

 

Liefs,
Irene

 

PS Wist je dat je je voor mijn blog-updates tegenwoordig ook kan inschrijven? Ik ga dat zo zelf vast maar even doen 😉 “

 

 

Kerst minimaal MAXIMAAL – week 49

 

 

 

Kerst draait vaak om meer, meer, meer.

Je wilt het anders, maar hoe?

Volg in de weken 47 t.m. 51 mijn briefwisseling met Suzy Snowflake*.

 

Warme wintergroet van ons!

 

*Suzy is in love with Christmas 

(een alter ego van Mary-Ann Wout, who loves a cute revolt).

 

 

“Lieve Irene,

 

Kerstkaarten en ik. Elk jaar weer een probleem/gevecht. Die nooit bevredigend eindigt. Wel of niet doen? Wie krijgen er allemaal één? Zelfgemaakt of kant en klaar? Ai, ik ben inmiddels al te laat voor de kaarten naar Aruba. Dank je wel voor je kleine GROOTSE oplossing voor dit euvel. Een donatie aan The Sheltersuit is een uitstekend idee i.p.v. Kerstkaarten. Mijn kaartjesdilemma valt zo in het niet bij de kou van een dakloze.  

 

Ja, dat heb je goed gehoord. Er wordt ‘as we speak’ een digitaal huis voor mij gebouwd. Een huis waar ik in kan wonen. Het hele jaar door. Een warm winters huis. Cool, hè?!

 

Kerst is voor mij ook tijd voor cadeaus. Wat geef ik het best aan iemand who’s living la vida minimal? Jij hebt vast wat ideeën, zo ken ik je wel 😉

 

Zelf merkte ik met Sinterklaas dat ik het allerliefste tijd en aandacht wilde vragen/krijgen. Maar hoe geef je dat? Ik bedoel qua verpakking en presentatie? Hoe maak je dat tastbaar, zeg maar? Want inpakken en uitpakken vind ik leuk!!  Heb je tips?

 

Ik heb zelf een paar jaar geleden voor een dierbare vriendin OPEN ME gemaakt.

Met een begeleidend briefje: ‘Als je me opent stopt de tijd en heb je alle tijd.’ (Zij wilde heel graag tijd hebben om mooie brieven te schrijven en dan rustig af te wachten op antwoord.)

 

Voor nu:

Lekker op de bank naast een lief iemand met een warm kopje thee, dat is wat ik je wens!

 

Liefs,

Suzy Snowflake 

 

Ps.: I just L O V E that unboxing video!”

 

 

 

 

“Lieve Suzy,

 

Tijd (en aandacht), dat is een groot goed. En een geweldig iets om cadeau te krijgen of te geven. En zeer minimalistisch! Het neemt immers geen ruimte in, althans in centimeters. Je hebt het wel nodig in deze tijd, bijvoorbeeld om die kerstkaarten te schrijven. Want ook al zijn ze dan digitaal, er komt wel een persoonlijke boodschap bij. Op die manier geef je de ontvangers alvast wat van jóuw tijd en aandacht (tip 1).

 

Even tussendoor: je eigen digitale woonhuis! Mag iedereen dan bij je naar binnen gluren Suzy? Over hoeveel tijd is je tweede huisje klaar? Hoe ziet je plattegrond eruit? Heeft het nog een binding met Kerst minimaal MAXIMAAL?

 

Goed. Tijdcadeautips! Jouw voorbeeld vond ik alvast geweldig! Ik heb er nog één. Geef eerst jezélf tijd cadeau.

Kies vaste momenten uit waarop je Wifi-loos bent en dus niet bereikbaar via e-mail of sociale media. Schakel de data in je telefoon gedurende die momenten uit. Je kan dan nog wel gebeld worden, dus voor iets dringends ben je gewoon bereikbaar. Dan heb je genoeg tijd om je kerstkaarten te schrijven of om met aandacht cadeaus* te bedenken. Als je zelf meer tijd hebt, geef je die vervolgens ook weer sneller aan anderen. Bijvoorbeeld door jezelf als oppas aan te bieden zodat de ouders samen tijd voor zichzelf hebben.

 

Wat je dan inderdaad wel mist, is echt iets geven of uitpakken. Daar heb ik dan weer een ultieme tip (3) voor, al zeg ik het zelf: de tijdcapsule.

 

Je kan er één maken voor jezelf of voor een (on)bekende ander over tig jaar. Ik heb van mijn schoonmoeder zulke tijd cadeau gekregen (lees: ik kreeg geld en kocht de capsule) en ik verwacht die tijd snel binnen (tijd voor een nieuwe unboxing video, zo lijkt het!). Je hoeft er natuurlijk geen geld aan uit te geven, je kan met allerhande huis- tuin- en keukenmiddelen al een heel eind komen. Het lijkt mij dé manier om je kerstdagen door te brengen. Bepalen voor wie en wanneer en in welk blikje of oud broodtrommeltje en waar bewaar je het dan en wat doe je er dan in (foto’s, kranten, te schrijven brieven, de kersthits van het moment enz. Ook een goede manier om van je lelijke kersttrui af te komen)?

 

Of de tussenversie: koop of maak een enveloppenboekje en geef het cadeau. Dit is eerst tijd voor de schrijver, en later tijd voor de lezer. En je kan het nog inpakken ook 😉

 

Kortom, in welke versie ook: ik ben er  Z E E R  enthousiast over!

 

Inmiddels zit ik op die bank met dat warme kopje thee. Met twee lieve iemanden. Het is heerlijk!

Jou wens ik een mooie eerste tijd in je nieuwe fijne warme winterhuis toe. Ik hoop snel op bezoek te kunnen komen!

 

Liefs van Irene

 

PS Er is inmiddels een nieuwe Homeless Experience te zien, namelijk met Ima uit Wie is de Mol?-2017!

 

*goede cadeaus voor een minimalist zijn dingen die op of weg kunnen (kaarsen, eten, drinken, een boek dat je door kan geven) of natuurlijk ervaringen. Zoals samen aan je eigen tijdcapsule werken 😉 ”

 

 

 

 

Kerst minimaal MAXIMAAL – week 48

 

Kerst draait vaak om meer, meer, meer.

Je wilt het anders, maar hoe?

Volg in de weken 47 t.m. 51 mijn briefwisseling met Suzy Snowflake*.

 

Warme wintergroet van ons!

 

*Suzy is in love with Christmas 

(een alter ego van Mary-Ann Wout, who loves a cute revolt).

 

 

“Lieve Irene,

 

Hahaha, de ruilparty! Die ís al een tip van de Hibernal consultant voor Kerst minimaal MAXIMAAL. Een andere is voor winkeliers: zorg voor wat live muziek in wintertijd in je zaak. Dit jaar in ieder geval op zaterdag 23 december.

 

By the way: die kransen (uit je brief): to d i e for!!! Heb je de jouwe al in huis? Ik heb zelf al een kleine boom in huis gehaald voor in mijn atelier. In onze opslagruimte vond ik nog twee plantenpotten waar hij perfect in past. Ik ben helemaal happy!

 

Langzaam sijpelt wat meer van mijn identiteit als conceptueel kunstenaar door de briefwisseling heen. Ik speel graag met woorden, taal, betekenis, terminologieën, etc. In zo’n spelmoment bedacht de Hibernal consultant. Zo lijkt het me ook een waanzinnig idee om een webshop te maken waarop je beroepen en bedrijfsideeën verkoopt. Afrekenen met IDeal of PayPal.

 

But first things first: One Size fits all ruilparty ©.

 

Wat dacht je van woensdagavond 6 december. Als de Goed Heiligman met zijn gevolg de hielen gelicht heeft dansen de muizen bij mij op tafel. Tussen 19-21u zorg ik voor Glühwein en een Kerstknabbel. Ik heb altijd een kraam voor mijn deur willen hebben rond kersttijd. Maar nu puntje bij paaltje komt denk ik dat ik toch voor mijn woonkamer ga. Bibberzzz…Of moet ik de mensen de tijd geven (en mezelf ook ) om de mottenballen in te duiken. Dan is donderdag 14 december een beter idee. In Utrecht. Ja, leuk!

 

Liefs,

 

Suzy Snowflake 

 

 

 

“Lieve Suzy,

 

Die Kerstruilparty op 14 december staat genoteerd! Ik verheug me nu al sowieso op de Glühwein. En ik heb er een Facebook-event van aangemaakt, dan kan iedereen zich aanmelden voor dit minimale festijn. Over Facebook en kransen gesproken: ik heb een unboxing video opgenomen van De Krans. Hierboven zag je al de foto, maar mocht je wat tijd te doden hebben of echt zijn geïnteresseerd (haha), dan kan je de video op mijn pagina bekijken. Eén van mijn beste aankopen van het jaar! En wat super dat je een leuk boompje hebt in een pot die je nog had! Waren dat er écht nog maar twee, die potten? 😉

 

Graag breng ik je een zeer minimale Kerst onder de aandacht en dat is die van daklozen. Maximaal kunnen wij die niet maken, maar misschien is er wel maximaal begrip te kweken? Want dat je in ons land niet dakloos hoeft te zijn, wat ik altijd dacht, schijnt wat makkelijk gedacht te zijn. Kijk vooral eens naar de docu die Dragan Bakema eerder maakte in de aanloop naar kerstavond. Wat leef je dan zelf ineens enorm maximaal. Ik was er erg van onder de indruk. Maakt het misschien ook makkelijker om de Kerst minimaal te vieren maar maximaal te voelen?

 

Tot slot vertel ik je nog graag over mijn kerstkaart plannen. Elk jaar denk ik: ik schrijf gewoon een páár kaarten. Maar dat worden er dan steeds meer. Dit jaar doe ik het anders! Ik stuur 1 kaart. Aan mijn oma zonder internet. Verder krijgt iedereen een geweldig gave digitale kerstkaart van me, die je ook nog kan opslaan als achtergrond op je telefoon. Linda van Kuukeluus heeft haar ontwerp voor mij digitaal gemaakt. Het geld dat ik zo bespaar, doneer ik aan het Nederlandse initiatief  The Sheltersuit. Sinds de kou van de laatste dagen zal dat extra nodig zijn. Mocht je nou toch alsnog graag kerstkaarten sturen, koop ze dan bij een kleine ondernemer zoals Linda. En besparen op je postzegels kan dan weer via Sandd.  Wat zijn jouw plannen op dit gebied, Suzy?

 

Liefs van Irene

 

PS Ik hoorde geruchten over je eigen website? Vertel, vertel!!”

 

 

 

Kerst minimaal MAXIMAAL – week 47

 

Kerst draait vaak om meer, meer, meer.

Je wilt het anders, maar hoe?

Volg de komende vijf weken mijn briefwisseling met Suzy Snowflake*.

 

Warme wintergroet van ons!

 

*Suzy is in love with Christmas 

(een alter ego van Mary-Ann Wout, who loves a cute revolt).

 

 

“Lieve Irene,

 

Hoe vier je maximaal Kerst met een minimal lifestyle? Een interessante vraag vind ik. Zeker omdat voor mij Kerst in ieder geval drie maanden van het jaar beslaat. En dan is deze berekening nog aan de zuinige kant 😉. Ik leef graag in Kersttijd. Voor mij is dat troostrijk. Met een druk op de knop kan ik er heen. Noem het vrolijk escapisme. Mijn oren, ogen en neus zijn dan extra scherp afgesteld en pakken alles wat ze pakken kunnen in Winter Wonderland. Het kost weinig en je hebt er weinig spullen voor nodig: een warme droge plek, een kaars, een goede playlist, een brandertje met wat olie en eventueel een mini kersttafereeltje.

 

Vanaf eind september begin ik te luisteren naar muziek die in mijn jeugd ook vanaf oktober in Venezuela en op Aruba gedraaid werd. Ik kan wonen in die muziek. Het is één van de warmste en prettigst zittende vesten die ik ken. Celia Cruz en Sonora Matancera, Nancy Ramos, Billos Caracas Boys, Un solo Pueblo (Maria dale paleta..), Las gaitas de Joselo, Doble R SSS. Maar ook veel Amerikaanse crooners.

 

In een volgende brief meer over deze muziek. Ik wil je nog graag twee dingen vertellen in deze brief. Wist je dat ik een tijdje heb overwogen om me als Hibernal consultant in de markt te zetten? Je kunt bij Mary-Ann terecht voor al je sfeeradviezen en product(ies)/(en) voor de Wintertijd. Eigenlijk nog best wel een goed idee. Ik eindig mijn eerste brief aan jou met dit voorstel:

 

Ik vind kledingruilparty’s altijd awkward, moet je weten. Omdat niemand mijn maat heeft op één of andere manier. Laten we eens een one size fits all ruilparty organiseren. Voor Kerstversiering!

 

Een warme wintergroet,

Suzy Snowflake 

 

 

 

 

“Lieve Suzy,

 

Volgens mij heb jij helemaal door hoe je maximaal Kerst kan vieren ‘ondanks’ een minimale lifestyle. Zoals je concludeert heb je daar immers weinig voor nodig; het gaat om de sfeer! En die is uitstekend te creëren met alles wat jij noemt. Wat mij betreft hoort daar dan nog één of meer dierbare bij (desnoods je hond of kat met speciaal rendier-voer) (ah nee zielig!).

 

Om nog even door te gaan op de kerstgeur: jouw tip voor een brandertje met wat olie heb ik meteen opgevolgd. In een mini emaille pannetje dat ik nog had, deed ik wat water en sinaasappelolie. Een theelicht vond ik bij de kringloop. Uit mijn kruidenkastje voegde ik kaneelstokjes, kardemom en steranijs toe. Ruikt overheerlijk en sfeervol! En door het water dat verdampt is het ook nog eens goed voor de luchtvochtigheid, die in de winterperiode altijd lager is. Daar zijn je huid en planten ook weer blij mee.   

 

Daarbij kijk ik enórm uit naar de op bestelling gemaakte kerstkrans met o.a. geurende eucalyptus en dennentakken, die eind november wordt bezorgd. Zijn kransen soms een beetje truttig, dat is deze totaal niet. Kijk maar eens op de site van de makers: Blomsterkrans. Een knijphoudertje met kaarsje erin en mijn kersttafereeltje is af!

 

Tot slot nog even over jouw idee voor de ‘one size fits all kerstversiering ruilparty’: ik vind het een super plan! Ik heb zowaar nog wat kerstballen over, maar die gaan we waarschijnlijk bij mijn oma in de boom hangen. Nu alleen datum en locatie nog; is het niet zo dat jij tegenwoordig de perfecte woonkamer hebt om mensen in te ontvangen?

 

Liefs van Irene

 

PS Heb jij -als Hibernal consultant- nog tips voor me? Dan kom ik er misschien meteen achter wat het met Kerst te maken heeft?”

 

 

ADVENTSKALENDER: minimalistisch en duurzaam

Ben ik normaal altijd te laat met mijn adventskalender, ik dacht deze keer ben ik gewoon eens op tijd. In dit blogbericht breng ik daarom graag een paar mooie adventskalenders onder je aandacht.
Dol ben ik op advent! Niet gelovig, maar wel op een katholieke basisschool gezeten, had ik er vroeger al mee te maken. En dat speciale gevoel bij advent is nooit meer weggegaan. Advent verdient wat mij betreft dan ook een speciale uitvoering.
Dus niet een massa productie doos van een goedkope winkel, met een schreeuwerig ‘design’ en saaie chocolaatjes erin.
Wél een mooi product dat met aandacht is gemaakt en ontworpen.
Liefst duurzaam, soms herbruikbaar, altijd mooi.
Welke kies jij? Ik ben er zelf nog niet uit…
Prijs: € 14,95
Deze net startende shop heeft meteen al haar eerste eigen product ontworpen. Dat heeft Rensina goed gedaan! Want de theesmaken Latte Macchiato, Smasing Pumpkin, Winter Orange Cake etc. wil je toch allemaal wel proeven?! Over een tijdje kan dat zelfs in haar eigen Thee Belevingsstore in Groningen, maar daar moeten we nog eventjes de dagen voor aftellen 😉

Prijs: € 15,95 voor 12 huisjes
Tja, huisjes en papier, wat kan ik er nog meer over zeggen? Alleen de dieren missen nog! Wist je trouwens dat Jurianne eco+fair ondernemen hoog in het vaandel heeft staan?

 

Prijs: €14,23 (+verzending uit Frankrijk) (das iets minder duurzaam, maar je steunt wel een kleine ondernemer)
Zo lief die tekeningetjes!! Al helemaal leuk voor je kind, maar het hebben van een kind lijkt mij zeker geen vereiste voor deze mooie adventskalender. Lang leve Etsy met al die creatieven!

 

Prijs: €37,32-50,15 (+verzending uit Groot-Brittannië) (das iets minder duurzaam, maar je steunt wel een kleine ondernemer) (oké hij is duur, maar wel personaliseerbaar!!)
Nogmaals: lang leve Etsy. Mét hergebruik van blanke of zwarte Scrabble plankjes. Super leuk.

 

Prijs: € 1,50 / € 9,95
Kaarsen zijn altijd goed in donkere tijden. Deze simpele kaarsen van het Nederlandse merk RUSTIK LYS passen bij elk interieur. Wel goed opletten dat je niet alle dagen in één avond opbrandt 😉