010. Review: Opruimen voor je doodgaat – Margareta Magnusson

Boekwinkels vind ik moeilijk te weerstaan en wíl ik ook niet weerstaan 🙂 . Ik ben dol op de sfeer en in Leiden zijn meerdere mooie boekhandels waar ik graag even naar binnen loop. Het komt dan ook goed uit dat opruimen en minimaliseren een trend is, dan kan ik onder het mom van ‘bijblijven’ af en toe een mooi boek kopen!

 

Onlangs dwaalde ik door Kooyker en viel mijn oog op het enorm schattige boekje Opruimen voor je doodgaat. Het is geschreven door Margareta Magnusson, een Zweedse dame van ergens tussen de 80 en 100 jaar oud. Ook de tekeningetjes zijn van haar hand.

 

Wat ik prettig vind aan het boekje, is dat het korte en goed leesbare hoofdstukjes heeft. Zeker als je het eenmaal hebt gelezen, weet je waar je naartoe kunt bladeren op basis van de inhoudsopgave. Het is er makkelijk even bij te pakken (wat goed is als je een uitsteller bent 😉 ).

 

Verwacht geen opsomming met opruimtips onderverdeeld in hoofdstukken. Onderweg lees je namelijk ook veel persoonlijke verhalen van de schrijfster. Ik vind dat zelf heel leuk, maar ik kan me voorstellen dat je daar niet naar op zoek bent.

 

Wat ik (wel) erg goed vind aan het boekje is de algemene boodschap dat je anderen niet met jouw spullen wilt opzadelen. Jouw spullen zijn voor anderen namelijk vaak troep. En je wilt jouw geliefden zeker in deze drukke tijden daarmee toch niet opzadelen? En dat terwijl je jouw spullen ook zelf al had kunnen opruimen voor je doodgaat? Overigens is ze hierin meer praktisch dan belerend van toon. Het motiveert!

 

Even simpel als geniaal vind ik verder haar oplossing voor het bewaren van privé-spullen. En ze heeft zeker meer goed bruikbare tips.

 

Je weet natuurlijk nooit wanneer je doodgaat. Margareta adviseert rond je 65e te beginnen met opruimen, zodat je dat in je eigen (tragere) tempo kunt gaan doen. Ik adviseer dit boekje binnenkort te lezen en er dan gauw alvast mee te beginnen, met dat döstädning.

 

Uitgeverij: De Bezige Bij

Prijs: €14,99

Beschikbaar als e-book: ja

 

 

Wil jij ook

in je mailbox?